Какво е топлоизолацията:

Топлоизолацията е многокомпонентна система: намалява топлинните загуби на помещенията; подобрява комфорта; повишава експлоатационната годност на изолираните помещения. Топлоизолацията се изпълнява по няколко основни технологии с различни топлоизолационни материали. Най-често използваните топлоизолационни материали са:
– екструдиран пенополистирол (XPS) под марките Фибран и Фибростир.
Подходящ за топлоизолиране на подове, покриви, за стенни топлоизолации на мазета и приземни помещения. Въпреки чудесните си топлоизолационни свойства, XPS не се препоръчва за външна топлоизолация на сгради, особено при фасади, подложени на често намокряне – валежи, например, тъй като не пропуска никакви водни пари (не диша). Допустимо е използването на XPS за топлоизолация на така наречените термомостове на сградите – бетонни трегери, колони, еркери, холкери. Приложим е за вътрешни изолации, където неговата ниска паропропускливост и висока механична якост го правят изключително подходящ за топлоизолация на стени.

експандиран пенополистирол (EPS) или Стиропор. За външна топлоизолация.
Топлоизолационни плочи с различна дебелина, изработени чрез горещо спояване на гранулат от принудително раздут полистирол. На пазара ще намерите EPS топлоизолация с различна плътност и зърнометрия. За външни фасадни топлоизолации се препоръчват материали с по-висока плътност и малка зърнометрия. Материалите с ниска плътност се използват за пълнеж в някои панелни сиситеми. EPS-F притежава добри топлоизолационни свойства и паропропускливост, близка до тези на традиционните строителни материали, което го прави предпочитан за топлоизолации от всякакъв род. Качественият EPS е екологично чист (не изпуска вредни газови емисии) и притежава неизменност на размерите във времето. Това е важно както за фасадната топлоизолация, така и за вътрешната изолация.

Топлоизолацията – точно колко е важна:

1. С колко ще се намалят топлинните загуби зависи от твърде много параметри, за да се даде точна цифра без познаване на обекта за топлоизолиране:

– площ на топлоизолираната повърхност;
– дебелина на топлоизолацията;
– материал на топлоизолацията;
– изложение на сградата;
– влажност на фасадата/помещението;
– цялост на топлоизолацията (степен на отсъствие на непокрити с топлоизолация повърхности);
– размери на прозорците, вид на дограмата (и стъклопакета)…

Едва след щателен оглед може да се даде прогноза на основата на избрания от Вас метод и материал за топлоизолиране.
Безспорно е едно: добре изпълнената и правилно оразмерена топлоизолация намалява значително разходите за отопление на имота и подобрява усещането за удобство в него.

2. Топлоизолацията решава в значителна степен и един друг проблем, характерен за нередовно отопляваните жилища – конденза. Кондензът е явление, при което водните пари във въздуха се отлагат под формата на капчици, когато бъдат охладени до определена температура (точка на оросяване). В неизолирано жилище често конденз се получава по вътрешната повърхност на външните стени, стъклопакетите и понякога – дограмата. Наличието на влага по стените благоприятства развитието на плесени. А когато плесените изсъхнат, се отделят във въздуха и ние ги вдишваме с него. Плесените са изключително вредни – предизвикват алергии и са особено опасни за астматиците и предразположените към дихателни проблеми.

Как топлоизолацията решава проблема с плесените: поставянето на външна топлоизолация, повишава температурата на стените и при една нормална влажност в жилището образуването на конденз намалява или спира напълно.

3. Въпреки че топлоизолацията се полага основно за намаляване на топлинните загуби, тя има и чудесен шумоизолиращ ефект.

4. Топлоизолацията запазва жилището значително по-прохладно през горещите месеци.

5. Външната изолация е много добър начин за оформяне на красива и функционална фасада, особено при къщите.

6. Друго много важно свойство на топлоизолацията е запазването на фасадите във времето или така нареченото саниране.

Къде трябва да се направи топлоизолация:

Там, откъдето губим топлина и където се образува конденз – обикновено на външните стени. Препоръчваме поставяне на топлоизолация на всички външни стени, еркери, трегери и подове. Липсата на топлоизолация на който и да било от външните елементи, почти сигурно води до вътрешен конденз на точно това място.

Първата стъпка към топлоизолирането е топлозаснемането: установяване на рисковите части по фасадата, откъдето губим топлина. Обадете се, правим го светкавично и безплатно.

0295 88 234
[si-contact-form form=’1′]

Write a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *